Jak vybrat udírnu

Uzení je oblíbeným způsobem úpravy potravin. Vyudit je možné, s nadsázkou řečeno, skoro cokoli. Potřebujete k tomu ale především vhodnou udírnu. Jak vybrat tu nejlepší?

součásti udírnyZ čeho se skládá udírna

Nejznámější poživatinou, kterou lze připravit v udírně, je jednoznačně maso. Vyudit si ale můžete třeba i sýry, zeleninu nebo brambory. Vybrat je tak nutné vhodnou udírnu.

Každá udírna se skládá z několika základních částí. Jedná se o:

  • topeniště
  • kouřovod
  • udicí komora
  • komín

Ohniště neboli topeniště může mít vestavěnou podobu nebo je umístěno mimo udírnu. Kouř do udící skříně pak proudí pomocí kouřovodu. Kouřovod je částí, která propojuje ohniště s udící skříní. Jako udící komora nebo skříň se pak označuje samotný prostor, kde se udí potraviny. Poslední částí je komín, který slouží pro odvod kouře.

Typy udíren

V základu je možné udírny rozdělit především podle typu, a to na:

  • lihové
  • gril s udírnou
  • domácí elektrické
  • válcové
  • skříňové
  • komorové
  • vodní

Další členění udíren pracuje s rozdělením na základě materiálu. Rozlišujeme tak udírny:

  • dřevěné
  • kovové
  • zděné

Zděné udírny

Toto provedení znáte hlavně z minulosti. Jeho nejdůležitější výhoda tkví hlavně v maximální odolnosti a celkově bytelné konstrukci. Z toho pak vyplývá dlouhá životnost. Zděné udírny lze také využívat celoročně.

Vypadají na každé zahradě velmi stylově a jsou výrazným architektonickým prvkem. Počítat musíte s tím, že jednou postavenou udírnu samozřejmě nikam nepřesunete.

Nevýhodou je delší doba roztápění, na druhou stranu vydrží déle sálat teplo. Stejně tak tyto udírny mívají sklon k tomu, že dehtují. Chceme-li dosáhnout uspokojivého výsledku, musíme mít s uzením dostatek zkušeností.

Kovové udírny

Obecně se jako kovové udírny označují ty, které jsou vyrobeny z pozinkovaného plechu, nebo ty vytvořené z plechů ocelových. Třetí dostupnou variantu pak reprezentuje nerez.

Už mezi těmito materiály existují kvalitativní rozdíly. Ocel vyniká delší životností a také minimální údržbou. K nevýhodám určitě patří vyšší pořizovací cena ve srovnání s pozinkovaným plechem. Nerez pak charakterizuje jednoduchá údržba.

K výhodám tohoto typu určitě náleží obecně dobrá životnost a nízká hmotnost. U kovového provedení je nutné počítat s poměrně rychlým prochladnutím. Řadě lidí navíc nevyhovují kovové udírny po stránce vzhledu.

dřevěná udírna tohosDřevěné udírny

Dřevěné udírny jsou klasické řešení. Lze říci, že i tento segment do určité míry podléhá designovým trendům a dřevo je materiál, který z módy rozhodně nikdy nevyjde. Svým přirozeným půvabem vytvoří zajímavý prvek každé zahrady.

Tento materiál také uzenému masu dodá jedinečnou chuť. Právě tyto udírny tak podle svých zastánců nabízejí výhodu, kterou nedokáže zopakovat žádná jiná moderní udírna. Svého druhu je tak lze považovat za tradiční.

Zásadní nevýhodou této kategorie je však náchylnost na povětrnostní podmínky a také nutnost pravidelné péče.


Jak funguje udírna

Jak funguje udírna

Po vlastní udírně touží řada lidí. Víte ale, které nejdůležitější informace byste si měli uvědomit před jejím pořízením? A které nejdůležitější poznatky musíte doslova mít v malíčku ohledně jejího fungování?